Izjemno smo veseli, da je v torek, 29. 3. 2022, naše prvošolčke (v okviru projekta Naše male knjižnice) preko platforme zoom obiskal litovski avtor knjige Bavbav, Benas Berantas.

BENAS BĖRANTAS (1989) je avtor petih slikanic za otroke in neodvisni literarni agent ter prevajalec otroških knjig. Z odliko je zaključil študij založništva na Univerzi v Vilni, s poudarkom na otroški literaturi. Njegove kratke zgodbe so bile objavljene v številnih literarnih revijah in vključene v zbirke. Leta 2011 je za svoj prispevek k otroškim kulturnim dogodkom prejel državno nagrado Civitta Citizenship. Njegovo slikanico Ponas Kampas je litovska sekcija IBBY leta 2019 nominirala za najboljšo slikanico leta, Bavbav pa je bil istega leta vključen v prestižni katalog Bele vrane. Njegove knjige so prevedene v več kot 10 jezikov: arabščino, slovenščino, hrvaščino, nemščino, francoščino, finščino, romunščino, grščino, turščino in ukrajinščino. Benas je tudi član litovske sekcije IBBY in igra bas kitaro v bendu, imenovanem »Otroci knjig« (orig. Knygų vaikai). V svojem prostem času uživa v dolgih sprehodih, pogovorih in plesu bachata.

 

Učenci so z veseljem z njim poklepetali, mu prisluhnili in postavili veliko vprašanj. Izvedeli smo, da ga je za knjigo Bavbav  navdihnila njegova sestra, ki se je kot otrok zelo bala teme, zato sta vedno zaspala le ob prižgani luči. Ilustratorka knjige Bavbav pa je njegova najboljša prijateljica, Vilija Kvieskaite.

Ker so prvošolci navdušeni plesalci in avtor prav tako, jih je prosil, da mu nekaj zaplešejo. Prvošolci so to z veseljem storili.

Da je komunikacija med avtorjem in nami potekala brez težav, je v pogovoru sodeloval prevajalec. Brez prevajalca bi se lahko le lepo gledali.  Naučili smo se, kako se v litovskem jeziku reče »Dober dan želim« -> Labas rytas in »Nasvidenje« -> Viso gero.

 

Izkušnja je bila za otroke dragocena in prepričana sem, da jim bo ostala v čudovitem spominu.

 

Janja Tepeh, razredničarka