Mi imamo radi šah in se zavedamo vseh njegovih prednosti, zlasti za mlade ljudi v razvoju.

Kot koordinatorji projekta Mitropa Erasmus za Šahovsko zvezo Slovenije (ŠZS), smo si zastavili cilj – v sodelovanju s šolami, občinami, lokalnimi šahisti in mladimi šahovskimi navdušenci, njihovimi starši in ŠZS ustanoviti nove šahovske klube. Temelj vsakega kluba pa je delo z otroki.
Šolam, v naslednji fazi tudi vrtcem, bomo pomagali ustanavljati šahovske krožke. Šahovska zveza bo za učitelje in vzgojitelje v naslednjem šolskem letu organizirala izobraževanje z namenom pridobiti ustrezen interni kader. Če pa ustreznega kadra ne bo na voljo, bomo iskali zunanje sodelavce, v novih ali obstoječih klubih.

S šahovskimi aktivnostmi bomo začeli v naslednjem šolskem letu (2021/2022). Že sedaj organiziramo POČITNIŠKO SPLETNO ŠOLO ŠAHA v dveh nivojih. Prvi za popolne začetnike, drugi za otroke s šahovskim predznanjem. Šola bo potekala enkrat tedensko. Mladi bodoči šahisti bodo vsak teden na e naslov prejeli podatke za dostop do enournega spletnega tečaja, katerega lahko samostojno ali s pomočjo staršev, predelajo kadarkoli v tem tednu. Enkrat tedensko bo organiziran tudi začetniški in nadaljevalni spletni turnir vseh tečajnikov. Vsi igralci bodo prejeli analizo svojih iger in predloge za izboljšavo. Na voljo bo tudi podpora po telefonu ali drugih oblikah povezave. Participacija za spletno šolo znaša 10 EUR na mesec.
Šah doživlja preporod. Če je bil zadnjih 30 let zaradi razvoja elektronskih medijev v zatonu, je obdobje danes z že definirano težavo zlorabe družbenih omrežij in neomejeno ponudbo iger dvomljivih vsebin, primerno za ponovno predstavitev šaha otrokom vseh generacij. Tudi če otroci preživljajo čas na računalnikih, imajo veliko več koristi od igranja šaha kot od nasilnih iger.

Tečaj jim bo, korak po korak, omogočal da spoznajo razsežnosti te veličastne igre. Šahu vrščamo med umetnost, znanost in šport. Šah povezuje, razvija logiko, povzroča razvoj nevronskih povezav, razvija koncentracijo, kreativnost in domišljijo. Šah uči načrtovanje in je odličen za motivacijo. Šahisti so raziskovalci in iskalci rešitev. Šah je lahko tudi terapevtsko sredstvo pri otrocih z razvojnimi in čustvenimi težavami.
In, ni res, da je šah le za najpametnejše. Res pa je, da nas šah dela pametnejše!

Vabimo vas, da popestrite počitnice svojem otroku in, da jo/ga prijavite na spletno šahovsko šolo, ki bo potekala julija, avgusta in septembra 2021. Prijave sprejemamo na e mail: gorazd@nobisbooks.com ali oddajte izpolnjeno prijavnico učitelju ali v tajništvo šole.

Podatki za prijavo

PRIJAVNICA