Ob izidu knjige »Aleksander in vurberški zmaj« avtorice Brede Mulec, so učenci Osnovnih šol Korena in Duplek uprizorili kratko predstavo po zgodbi iz slikanice na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu v Ljubljani. Mladi iz obeh osnovnih šol, so se v zgodnjih jutranjih urah v soboto 30. 11. 2019 namenili v prestolnico, kjer so s svojo odlično igro navdušili obiskovalce knjižnega sejma. Odlična pa ni bila samo igra, temveč tudi kostumi in celotna scena, ki so jo učenci naredili kar sami, seveda pod vodstvom skrbnih učiteljic, ki so pripravile učence, da so zadnja dva meseca ustvarjali in se navduševali za igrano predstavo.

Mladi iz Dupleka so predstavili zgodbo z naslovom Aleksander in vurberški zmaj na čarovniških metlah iz prve otroške knjige, ki izhaja iz ljudskega izročila Dupleka in okolice. Pravljico je ilustriral mladi talent iz Dupleka Vanja Flis.  O naši bogati kulturi dediščini so se tako lahko seznanili tudi v sami prestolnici. Dupleški zmajček, ki so ga predstavili naši učenci, je precej drugačen, kot so ostali zmaji. Kot je uvodoma povedala avtorica knjige Breda Mulec, zmaj ni samo eden, zmajev je več.Tudi, če je ljubljanski zmaj res najbolj znan zmaj v Sloveniji, pa ta nima svojega imena. Naš zmaj pa ima svoje ime. Ime mu je Vurko, je zmaj otroških nagajivosti in vragolij in takega imajo naši otroci radi.

Pravljica Aleksander in vurberški zmaj  izhaja iz okoliške legende o Vurberškem mladeniču čudežnih moči. Nekoč, pred davnimi časi, naj bi na vurberškem gradu prebival mladenič plemiške krvi. Ime mu je bilo Kersnik. Drugod ga poznajo pod imenom Sveti Jurij. Pravljica se nadaljuje z zgodbo o boju Kersnika z zmajem. Ko mine nekaj stoletij, pa deček po imenu Aleksander ob pobočju vurberškega gradu najde zmajevo jajce, iz katerega se je izvalil mali zmaj Vurko.  Z malim zmajem sta takoj postala prijatelja. Tekala sta okoli ostankov nekoč pokončnega in ponosnega vurberškega gradu in raziskovala okoliške kraje. Skupaj sta raziskovala krajevne legende, nastanek gradu in krajev, podzemne vurberške hodnike ter zaklade.

S pravljico se skuša pričarati čarobnost krajev v občini Duplek. Tako zmaj Vurko na vurberških točkah pozdravi zobobol. Vurberk je že od nekdaj čudežni kraj… Skozi svojo popotovanje po domačih krajih mlada junaka odkrivata dupleško ustno izročilo. Kdo so bile vurberške čarovnice in kdo kunštne žene.  V pravljici so zapisane zgodbe o kunštnih ženah, ki še niso bile nikoli zapisane in so del naše kulturne krajevne dediščine. Že z naslednjimi rodovi bi utegnile iti  v pozabo. Tako pa dobivajo novo podobo in živijo naprej v obliki pravljice o hudomušnih  raziskovanjih malega dečka in njegovega bajeslovnega prijatelja zmaja Vurka.

Ko mlada junaka tekata ob Dravi, spoznavata tudi druge krajevne posebnosti. Od kod na primer izhaja ime kraja Duplek. Svoje potovanje zaključita na splavu, ko sta šla po sledovih dupleških flosarjev in legend o dravskem povodnem možu.

Pravljica je izšla pri ugledni založbi Didakta, recenzijo pa je napisal pisatelj Tone Partlljič.

»Vurberški grad nad levim bregom Drave je kar premalo znana zgodovinska in literarna znamenitost. Tu naj bi se skrivala Veronika Deseniška z detetom, tu so sežigali čarovnice, …končno pa je domačinka Breda Mulec napisala vrsto zgodb za otroke o prijateljstvu med dečkom Aleksandrom in kačjim otrokom, zmajčkom Vurkom, s katerim skupaj odkrivata grad z okolico. Zgodbe, ki se navezujejo na ta prostor, izhajajo iz že skoraj pozabljenih legend o sovinih »duplah,« splavarjih, razvpitih vurberških energetskih točkah in zakladih. Poleg izvirnih avantur je ganljivo tudi srčno prijateljstvo med dečkom in zmajčkom. Zelo »osvežilno« branje za stare in mlade. (iz recencije Toneta Partljiča).

 

Nekaj besed o avtorici in ilustratorju

Doc.dr. Breda Mulec (1975) je doktorica pravnih znanosti. Trenutno je zaposlena na Ministrstvu za javno upravo, kjer vodi Službo za mednarodno sodelovanje. Piše znanstvene članke, je predavateljica na Fakulteti za državne in evropske študije Nove univerze ter avtorica znanstvene monografije Ponižani in razžaljeni funkcionarji, uradniki in javni uslužbenci. V prostem času piše tudi politerarne zgodbe. Aleksander in vurberški zmaj je njena prva otroška slikanica.

Vanja Flis

Vanja Flis (2003) je dijak Šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Leta 2019 je sodeloval na natečaju za strip in animacijo za osnovnošolce in srednješolce iz Furlanije – Julijske Krajine in slovenije s stripom Skriti posli nečaka iz ozadja in na festivalu sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2019 na področju likovne umetnosti z delom Skodelica globalnega čaja ter na obeh dobil glavno nagrado.

AC